Monday, 3 December 2012

krim puff
bahan2nya
70 gm majerin pelangi
125 air
1 s/k garam
80 gm tepung gandum+1 s/k baking powder
2 biji telur
caranya

cair kan majerin, masukkan air kacau sebati
masukkan pula tepung...kacau hingga pekat dan sejukkan,masukkan telur pukul hingga kembang
masukkan adunan dlm beg paiping ..buat bentuk bunga bakar dlm suhu 180 c sehingga masak

belah puff di bahagian tengah ,masuk kan inti kastad.

selamat mencuba

kastad
1 biji telur
150 ml susu cair
1 s/k tepung kastad
1 biji oren

cara2 buat kastad
campur semua  bahan ,kacau  hingga pekat


krim puff coklatdan kastad jagung

karipap  ayam

1 kg tepung gandum
100gm majerin -cair
1 sudu kecil garam
1 biji telur
ais sejuk secukup nya

inti
1kg kentang
100gm isi ayam
sedikit cili giling
2 ulas bawang merah,3 ulas bawang putih,halia, kisar halus
1 bungkus rempah kari
100ml santan
garam
dan perasa

tumis bawang merah,putih,halia ,cili  dan rempah kari hingga garing
masukkan kentang kacau sebati...hingga kentang  jadi embuk
masuk kan santan... masak hingga kering

doh karipap
campur semua bahan2 uli  dgn lembut simpan dlm peti sejuk selama 30 minit
 selamat memcuba ya


cucur udang
puding karamel lapis dewi warna

puding pandan
bahan
1pek agar2
100ml santan
400ml air
150 gm gula halus
3 ketul gula batu
sedikit esen pandan dan pewarna
1 biji telur

cara2nya
masukan  agar,2gula,air,gula batu,,masak hingga agar2 itu hancur masukan ,santan,esen dan pewarna hijau  dan telur kacau  sebati
tuangkan dlm acuan yg  anda suka
  selamat mencuba ya....



puding karamel lapis coklat
 bahanA
1 tin susu  cair
5 s/b gula
3 biji telur A
1 s/k esen vanilla

bahan B
1 tin susu cair
5 s/b gula
3 biji telur A
4 s/b serbuk koko+4 sudu besar air panas=gaul sebati

5 sudu besar gula-jadikan gula hagus- masukkan dlm loyang

bahagian A
putar telur  dan gula hingga gebu,masukkan susu,dan esen
putar hingga kembang

bahagiaB
buat sama cara  dgn bahagian A

panaskan kukusan
kukus 1 senduk warna putih..  hingga masak
kukus p1 seduk warna coklat hingga masak
ulang proses hingga habis.... sejukkan dlm peti sejuk... selamat mencuba...








No comments:

Post a Comment